top of page

Dreamer vs Doer 6 διαφορές και 5 τρόποι να γίνεις Doer!

Updated: Mar 28, 2023

‘’DREAMS ARE GOOD, ACTION IS BEST’’


Η ονειροπόληση είναι μια από τις πιο δυνατές απολαύσεις της ζωής.

Μπορείς να ονειρευτείς οποιαδήποτε στιγμή το θελήσεις. Οποιαδήποτε και αν είναι η κατάσταση σου. Όποια και αν είναι τα δεδομένα. Τα όνειρα είναι η κινητήριος δύναμη του ανθρώπου.

Αντικατοπτρίζουν όλα οσα θες στην ζωη, όλα οσα ποθείς αλλά και αυτά που θα σε κάνουν να ‘’αγωνιστείς’’ για να αποκτήσεις.


Μπορούν όμως, να σε κρατήσουν και κολλημένο στην δική σου πραγματικότητα. Οι ‘’dreamers’’ δεν μπορούν να προχωρήσουν προς τα όνειρα τους αν δεν γίνουν  ‘’doers’’.

Πολλές φορές η ικανοποίηση που παίρνουμε κάνοντας όνειρα και βλέποντας το επιθυμητό μέλλον, αγνοεί πιθανά εμπόδια και συνεπώς αποκρύπτει την ανάγκη δράσης.

Για τους περισσότερους από εμάς, η ονειροπόληση μπορεί να αποτελέσει πηγή δημιουργικής έμπνευσης. Είναι μια νοητική ικανότητα για ελευθερία από ένα γεγονός προς τις εσωτερικές σκέψεις και συναισθήματα.

Είναι ένας εικονικός κόσμος όπου μπορούμε να σχεδιάσουμε και να κάνουμε πρόβλεψη μελλοντικών σεναρίων, χωρίς να παίρνουμε ρίσκο.

Αντίθετα, η εστίαση στην  πραγματικότητα δεν δίνει κατεύθυνση για το πού να πάμε. Η έντονη εστίαση στα προβλήματά μας, μπορεί να μην οδηγεί πάντα σε άμεσες λύσεις. Η ονειροπόληση βοηθά στην επίλυση προβλημάτων και στο σχεδιασμό για το μέλλον

Ωστόσο, η ονειροπόληση για το επιθυμητό μέλλον μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ολοκληρωμένοι.

Και στην τελική, αν μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο έχετε επιτύχει τους στόχους σας , γιατί να ασχοληθείτε με αυτούς στον πραγματικό;

Η απεικόνιση μιας φανταστικής εμπειρίας επιτυχίας, μειώνει την ενέργεια για να μετατραπεί  η φαντασία, πραγματικότητα μέσω της δράσης.

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να εθιστούν στη φαντασία. Κάτι παρόμοιο με  τους  τοξικομανείς, οι ακραίοι ονειροπόλοι το απολαμβάνουν και βρίσκουν τον δικο τους κόσμο και είναι τόσο δύσκολο να ξεφύγουν από αυτό.

Ο ψυχολόγος Somerl επινόησε τη φράση ΄΄ακατάλληλη ονειροπόληση΄΄.

Δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως διαταραχή.

Είναι ένας εθισμός στη φαντασία του ανθρώπου και μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές δραστηριότητες και την καθημερινή ζωή. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό ενοχλούνται από τη συνήθεια και την αδυναμία τους να το ελέγξουν.

Οι άνθρωποι που έχουν όνειρα χωρίς δράση ονομάζονται ‘’Dreamers’’, αντίθετα οι άνθρωποι που δημιουργούν δράση μέσα από τα όνειρα τους, ονομάζονται ‘’Doers’’

«Ένα όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα μέσω της μαγείας. Χρειάζεται ιδρώτα, αποφασιστικότητα και δουλειά. “

Κόλιν Πάουελ

Ας δόυμε 6 βασικές διαφορές του ‘’dreamer’’ με τον ‘’doer’’

1. O ‘’dreamer’’ μιλάει, ο ‘’doer’’ κάνει

Ρώτησε έναν dreamer για τα όνειρα του και θα σου τα ξεδιπλώσει  με απίστευτη φαντασία, χρώμα, έμπνευση και λεπτομέρεια.

Από την άλλη πλευρά ο doer, είναι αυτός που δεν μιλάει πολύ και ‘’περπατάει’’ πάρα πολύ, ξυπνάει και κοιμάτε δουλεύοντας, ‘’θυσιάζει’’ τα σαββατοκύριακα του για να πετύχει αυτά που θέλει και προχωράει πέρα από τις ‘’αποτυχίες’’  του.

2. Ο ‘’dreamer’’ αναβάλλει, ο ‘’doer’’ ξεκινάει

Ο ‘’dreamer’’ θα δεχτεί τα εμπόδια που θα συναντήσει ώστε να τον καθυστερήσουν ή να το κάνουν να αναβάλει αυτό που ξεκίνησε. Θα εμφανιστεί με μια δικαιολογία γιατί δεν ξεκίνησε σήμερα.

Ο ‘’doer’’ θα ξεκινήσει σήμερα ακόμη και αν δεν είναι έτοιμος. Εάν δεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, τότε θα προετοιμάζεται, θα ψάχνει για πόρους, μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή.

3. Ο ‘’dreamer’’ εικάζει, ο ‘’doer’’ πειραματίζεται.

Οι ονειροπόλοι μελετούν όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας κατάστασης. Υποθέτουν, θεωρούν και φιλοσοφούν για το τι είναι δυνατό. Σχεδιάζουν για καταστάσεις που μπορούν να εμφανιστούν που μπορεί να εμφανιστούν.

Οι Doers συνεχίζουν να προσπαθούν, αποτυγχάνουν και προσπαθούν ξανά μέχρι να λειτουργήσει.

4.Οι ονειροπόλοι βρίσκουν δικαιολογίες, οι doers αναλαμβάνουν δράση.

Οι ονειροπόλοι εάν κάτι δεν πάει καλά στην πορεία, θα κατηγορούν και έτσι θα καθυστερούν. Από την άλλη πλευρά οι doers, είναι εστιασμένοι στην δράση και στις λύσεις. Αναζητούν διαρκώς να λύνουν προβλήματα, και να βρίσκουν λύσεις σε θέματα που ίσως αναδυθούν στην πορεία.

5. Οι ονειροπόλοι ακούνε τον φόβο, οι doers δουλεύουν μέσω του πόνου.

Ο φόβος είναι φυσικός και όλοι μας θα τον συναντήσουμε.

Οι φόβοι θα προκύψουν όταν κάνετε κάτι εξαιρετικό ή όταν βρίσκεστε εκτός της ζώνης άνεσής σας.

Οι ονειροπόλοι θα σκεφτούν τους φόβους και θα τους αφήσουν να τους παραλύσουν .

Οι Doers, από την άλλη πλευρά, βρίσκουν τρόπους να επεκτείνουν τα όρια των φόβων τους. Οι Doers αντιμετωπίζουν επίσης τον φόβο, αλλά είναι σε θέση να προχωρήσουν μπροστά, με τους φόβους τους.

Ρωτούν τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί , ξέρουν ότι το χειρότερο, ΔΕΝ θα συμβεί και ετσι προχωράνε μπροστά ούτως ή άλλως.

6. Οι ονειροπόλοι εστιάζουν στον προορισμό, οι doers στο ταξίδι.

Εάν σκέφτεστε απλώς να φτάσετε στον προορισμό ή στο όνειρο, αλλά να μην κάνετε καμία ενέργεια, είναι σχεδόν απίθανο να φτάσετε εκεί. Οι ονειροπόλοι λατρεύουν να βλέπουν τον προορισμό, ο οποίος είναι σημαντικός, αλλά δεν προχωράνε σε πράξεις.

Οι Doers συμπληρώνουν τα όνειρά τους με δράση.

Στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι το όνειρό τους είναι ζωντανό σήμερα, όχι στο μέλλον, έτσι κάθε μέρα επικεντρώνονται στο να φτάσουν στο μέρος που επιθυμούν.

Αυτές ήταν οι 6 σημαντικές διαφορές.

Ίσως έχετε ονομαστεί ονειροπόλος  – από άλλους ή από εσάς. Ωστόσο, το να πεις ότι είσαι dreamer ή doer είναι σαν να λες ότι είσαι καλός ή κακός. Κανείς δεν είναι 100 τοις εκατό το ένα ή το άλλο, αλλά μπορεί να κλίνουν περισσότερο προς μία κατεύθυνση. Είναι ένα φάσμα, και τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το αλλάξετε, ώστε να είστε λίγο πιο ισορροπημένοι.

Να θυμάσαι ότι το να είσαι doer δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από το να είσαι dreamer. Χρειάζεσαι και τα δύο για να πετύχεις.

Εάν ‘’πιάννεις’’ τον εαυτό σου να είναι περισσότερο ονειροπόλος, ήρθε η στιγμή να αναλάβεις δράση.

Σου παραθέτω τους ευκολότερους και γρηγορότερους τρόπους να αγκαλιάσεις τον εσωτερικό σου ‘’doer’’ και να στείλεις τον ονειροπόλο να κάνει ένα μικρό διάλειμμα.

Να θυμάσαι, χωρίς μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση θα συνεχίσεις να κάνεις κύκλους.


1. Κατέγραψε τους στόχους σου και δώσε τους μια προθεσμία.

Όποιος και να είναι ο στόχος σου, σε όποιο σημείο και να βρίσκεσαι, το να βάζεις ένα deadline για την επίτευξη του, αυτό θα δουλέψει.


2. Ισορρόπισε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου

Κάποτε ένας πελάτης μου ήθελε να σταματήσει να δουλεύει υπάλληλος καθώς ήθελε να κάνει κάτι δικό του, πούλησε την νέα Mercedes που είχε αγοράσει πρόσφατα και αγόρασε ένα παλιό Ιαπωνικό αυτοκίνητο. Αυτή ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που είχε λάβει ποτέ. Του επέτρεψε να εξοικονομήσει επιπλέον λεφτά τον μήνα και έτσι μετά από ένα χρονικό διάστημα με εκείνα τα χρήματα άνοιξε την δική του επιχείρηση.


3. Περιτρυγυρίσου από Doers

Όταν συνειδητά ‘’ψάξεις’’ θα εκπλαγείς με το πόσους πολλούς doers μπορείς να βρείς ακόμη και δίπλα σου.

Ποιοι είναι οι 5 καλύτεροι σου φίλοι? Οι ονειροπόλοι τρέφονται ουσιαστικά ο ένας από τον άλλο. Αλλά εάν είσαι κοντά με τους doers, θα εμπνευστείς αφάνταστα.

Θυμήσου: Είσαι υπεύθυνος για τον κύκλο σου.

4. Σταμάτα να κάνεις κάτι που δεν λειτουργεί.

Εάν ονειρεύεστε κάτι αλλά οι προσπάθειές σας δεν σας έχουν οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, είναι καιρός να σταματήσετε, να επαναπροσδιορίσετε,  να επανεκτιμήσετε, να καταλάβετε τι είναι λάθος και να δοκιμάσετε μια νέα προσέγγιση.

Ποτέ δεν θα πάτε κάπου κάνοντας τα ίδια λάθη ξανά και ξανά


5. Σχεδόν όλα, παίρνουν περισσότερο χρόνο και περισσότερο κόστος

Κάνεις ένα όνειρο, το έχεις φανταστεί με κάθε λεπτομέρεια. Κάνεις πλάνο δράσης αλλά πέφτεις έξω σε χρόνο και χρήμα.

Την επόμενη φορά που θα το κάνεις αύξησε το χρόνο που χρειάζεσαι και το κόστος, κατά 10%. To χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να σου απομείνει χρόνος και χρήμα σε απόθεμα!

Κλείνω με ένα αγαπημένο μου απόφθεγμα…

‘’Στόχευε το φεγγάρι, ακόμη και αν αποτύχεις θα βρεθείς ανάμεσα στα αστέρια.’’

Με απέραντη αγάπη

Αλέξανδρος Χριστοδούλου ccht, apnlp, aplc

  • Μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υπνωτιστών

  • Μέλος του Διεθνούς Φορέα για Επαγγελματίες Coaches & Mentors

  • Μέλος της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Ακαδημίας NLP

14 views0 comments

Comments


bottom of page